NCERT Class 11-Biology: Chapter –6 Anatomy of Flowering Plants Part 3

Glide to success with Doorsteptutor material for CBSE : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 103K)

Question 18:

What is the fate of primary xylem in a dicot root showing extensive secondary growth?

a. It is retained in the centre of the axis

b. It gets crushed

c. May or may not get crushed

d. It gets surrounded by primary phloem

Answer: (a)

Very Short Answer Type Questions

Question 1:

Product of photosynthesis is transported from the leaves to various parts of the plants and stored in some cell before being utilised. What are the cells/ tissues that store them?

Answer:

Food is stored in parenchyma.

Question 2:

Protoxylem is the first formed xylem. If the protoxylem lies next to phloem what kind of arrangement of xylem would you call it?

Answer:

If the protoxylem lies next to phloem, this type of arrangement of xylem is known as Exarch.

Question 3:

What is the function of phloem parenchyma?

Answer:

The function of phloem parenchyma is to store food material and other substances like resins, latex and mucilage.

It also helps in translocation of food. They also helps in slow lateral conduction of food.

Question 4:

What is present on the surface of the leaves which helps the plant prevent loss of water but is absent in roots?

Answer:

Cuticle is present on the surface of the leaves which helps the plant prevent loss of water. Cuticle is absent in roots.

Cuticle is waxy thick layer covering the outside of the epidermis.

Question 5:

What is the epidermal cell modification in plants which prevents water loss?

Answer:

The epidermal cell modification in plants which prevents water loss is known as Bulliform Cells.

Bulliform cells are present in grasses. They help in closing the stomata under stressful conditions and this prevents water loss.

Question 6:

What part of the plant would show the following:

a. Radial vascular bundle

b. Polyarch xylem

c. Well-developed pith

Answer:

(a) Radial Vascular bundle is present in roots. Radial Vascular bundle includes xylem and phloem, and these are present in separate radii of the roots.

(b) Polyarch xylem is present in monocot root. When many strands of xylem are present, it is referred to as polyarch condition-a characteristic feature of monocot root.

(c) Well developed pith is present in dicot stem and monocot roots. Dicot stem and monocot roots have well developed pith formed of parenchymatous cell with intercellular spaces.

Question 7:

What are the cells that make the leaves curl in plants during water stress?

Answer:

The cells that make the leaves curl in plants during water stress are Bulliform cells.

The epidermal cell modification in plants which prevents water loss is known as Bulliform Cells.

Bulliform cells are bubble shaped cells which are present in grasses. They help in closing the stomata under stressful conditions and this prevents water loss.

When the bulliform cells in the leaves have absorbed water and are turgid, the leaf surface is exposed. When they are flaccid due to water stress, they make the leaves curl inwards to minimise water loss.

Question 8:

What constitutes the cambial ring?

Answer:

Interfascicular cambium and Intrafascicular cambium constitutes cambial ring. It is formed due to the meristematic activity of cambium.

The cambium which is found between the xylem and phloem is called intrafasicular cambium and the newly formed cambium between the two vascular bundles is known as interfasicular cambium. Both type of cambium combine to form the cambial ring.

Question 9:

Give one basic functional difference between phellogen and phelloderm.

Answer:

The basic functional difference between phellogen and phelloderm is:

Phellogen is a meristematic tissue and Phelloderm is a permanent tissue.

Developed by: