NCERT Class 11-Biology: Chapter –7 Structural Organization in Animals Part 1

Doorsteptutor material for CBSE/Class-7 Science is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 116K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

Which one of the following types of cell is involved in making of the inner walls of large blood vessels?

a. Cuboidal epithelium

b. Columnar epithelium

c. Squamous epithelium

d. stratified epithelium

Answer: (c)

Question 2:

To which one of the following categories does adipose tissue belong?

a. Epithelial

b. Connective

c. Muscular

d. Neural

Answer: (b)

Question 3:

Which one of the following is not a connective tissue?

a. Bone

b. Cartilage

c. Blood

d. Muscles

Answer: (d)

Question 4:

The clitellum is a distinct part in the body of earthworm, it is found in?

a. Segments 13 - 14 - 15

b. Segments 14 - 15 - 16

c. Segments 12 - 13 - 14

d. Segments 15 - 16 – 17

Answer: (b)

Question 5:

Setae help in locomotion in earthworm but not uniformly present in all the segments. Select among the following that represents setae.

a. 1st segment

b. Last segment

c. Clitellar segment

d. 20th - 22nd segment

Answer: (d)

Question 6:

Which one of the following statements is true for cockroach?

a. The number of ovarioles in each ovary are ten.

b. The larval stage is called caterpillar

c. Anal styles are absent in females

d. They are ureotelic

Answer: (c)

Question 7:

Match the followings and choose the correct option

Chapter 7 - Question 7 Table of Choose the Correct Option
Chapter 7 - Question 7 Table of Choose the Correct Option

A.

Adipose tissue

i.

Nose

B.

Stratified epithelium

ii.

Blood

C.

Hyaline cartilage

iii.

Skin

D.

Fluid connective tissue

iv

Fat Storage

Options:

a. A-i, B-ii, C-iii, D-iv

b. A-iv, B-iii, C-i, D-ii

c. A-iii, B-i, C-iv, D-ii

d. A-ii, B-i, C-iv, D-iii

Answer: (b)

Question 8:

Match the followings and choose the correct answer

Chapter 7 - Question 8 Table of Choose the Correct Option
Chapter 7 - Question 8 Table of Choose the Correct Option

A.

Hermaphrodite

i.

Produces blood cells and haemoglobin

B.

Direct development

ii.

Testis and ovary in the same animal

C.

Chemoreceptor

iii.

Larval form absent

D.

Blood gland in earthworm

iv

Sense of chemical substances

Options:

a. A-ii, B-iii, C-iv, D-i

b. A-iii, B-ii, C-iv, D-i

c. A-i, B-iii, C-ii, D-i

d. A-ii, B-iv, C-iii, D-i

Answer: (a)

Developed by: