NCERT Class 11-Biology: Chapter –7 Structural Organization in Animals Part 2

Doorsteptutor material for IMO-Level-2 is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 120K)

Question 9:

Match the following with reference to Cockroch and choose the correct option

Chapter 7 - Question 9 Table of Choose the Correct Option
Chapter 7 - Question 9 Table of Choose the Correct Option

A.

Phallomere

i.

Chain of developing ova

B.

Gonopore

ii.

Bundles of sperm

C.

Spermatophore

iii.

Opening of the ejaculatory dust

D.

Ovarioles

iv

The external genitalia

Options:

a. A-iii, B-iv, C-ii, D-i

b. A-iv, B-iii, C-ii, D-i

c. A-iv, B-ii, C-iii, D-i

d. A-ii, B-iv, C-iii, D-i

Answer: (b)

Question 10:

Match the followings and choose the correct answer

Chapter 7 - Question 10 Table of Choose the Correct Option
Chapter 7 - Question 10 Table of Choose the Correct Option

A.

Touch

i.

Nasal epithelium

B.

Smell

ii.

Foramen magnum

C.

Cranial nerves

iii.

Sensory papillae

D.

Medulla oblongata

iv

Peripheral nervous system

Options:

a. A-iii, B-i, C-ii, D-iv

b. A-ii, B-i, C-iv, D-iii

c. A-iii, B-iv, C-ii, D-i

d. A-iii, B-i, C-iv, D-ii

Answer: (d)

Very Short Answer Type Questions

Question 1:

State the number of segments in earthworm which are covered by a prominent dark band or clitellum.

Answer:

The 14th, 15th and 16th number of the segment in earthworms are covered by prominent dark band or clitellum as it has a tissue known as clitellumin. It secretes albumin and mucous to form a cocoon for its eggs and it helps in the process of fertilization.

Question 2:

Where are sclerites present in Cockroach?

Answer:

Sclerites are present in all the body segments of cockroaches. The sclerites are hard chitinous plates present in an insect. They are analogous to bones in humans.

Question 3:

How many times do nymphs moult to reach the adult form of cockroach?

Answer:

The immature form of cockroach after hatching from the eggs is known as nymphs. At this nymphal stage, the cockroach sheds its skin which is known as moulting to reach the adult form of cockroach. A nymph requires to mould 13 times to reach the adult cockroach form.

Question 4:

Identify the sex of a frog in which sound producing vocal sacs are present.

Answer:

Sound producing vocal sacs are present in Male frogs only. They are used for amplifying their mating calls to attract female frogs. They are absent in female frogs.

Question 5:

Name the process by which a tadpole donelops into an adult frog.

Answer:

The process by which a tadpole develops into an adult frog is known as metamorphosis. The thyroxine hormone in tadpoles controls the process of metamorphosis. In this process the tadpole starts developing hind legs, then frontal legs and then the tail would shrinks and lungs are developed.

Question 6:

What is the scientific term given to earthworm’s body segments?

Answer:

The earthworm’s body segmentation is known as metamerism. It is biologically very important for annelids for their locomotion. They are also known as metamers or somites. Metamerism exhibits repetition of muscle tissues.

Question 7:

A muscle fibre tapers at both ends and does not show striations. Name the muscle fibre.

Answer:

Smooth muscle fibers can taper at both ends and does not show any striations. Smooth muscles functioning cannot be controlled directly. They are involuntary in nature. they are found in the walls of blood vessels, stomach, and intestine.

Question 8:

Name the different cell junctions found in tissues.

Answer:

The different types of cell junctions found in the tissues are:

(i) Adhering junction: They are also known as anchoring junctions as they provide the tissues with structural integrity and holds the cells together. They are found largely in the organs which go through high mechanical stress like heart and skin.

(ii) Gap junction: They are also known as communicating junctions as they take part in cell signalling in the brain and they are also involved in retinal and skin cells differentiation.

(iii) Tight Junction: They are also known as occluding junctions and they are responsible for acting as a barrier between the exchange of water and solutes in epithelial cells.

Developed by: