NCERT Class 11-Biology: Chapter –8 the Unit of Life Part 1

Doorsteptutor material for IMO Class-11 is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 104K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

A common characteristic feature of plant sieve tube cells and most of mammalian erythrocytes is

a. Absence of mitochondria

b. Presence of cell wall

c. Presence of haemoglobin

d. Absence of nucleus

Answer: (c)

Question 2:

Select one which is not true for ribosome

a. Made of two sub units

b. Form polysome

c. May attach to m RNA

d. Have no role in protien synthesis

Answer: (d)

Question 3:

Which one of the following is not a connective tissue?

Which one of these is not a eukaryote?

a. Euglena

b. Anabena

c. Spirogyra

d. Agaricus

Answer: (b)

Question 4:

Which of the following dyes is best suited for staining chromosomes?

a. Basic Fuchsin

b. Safranin

c. Methylene blue

d. Carmine

Answer: (d)

Question 5:

Different cells have different sizes. Arrange the following cells in an ascending order of their size. Choose the correct option among the followings

i. Mycoplasma

ii. Ostrich eggs

iii. Human RBC

iv. Bacteria

Options:

a. i, iv, iii & ii

b. i, ii, iii & iv

c. ii, i, iii & iv

d. iii, ii, i & iv

Answer: (a)

Question 6:

Which of the following features is common to prokaryotes and many eukaryotes?

a. Chromosomes present

b. Cell wall present

c. Nuclear membrane present

d. Sub cellular organelles present

Answer: (b)

Question 7:

Who proposed the fluid mosaic model of plasma membrane?

a. Camillo Golgi

b. Schleiden and Schwann

c. Singer and Nicolson

d. Robert Brown

Answer: (c)

Question 8:

Which of the following statements is true for a secretory cell?

a. Golgi apparatus is absent

b. Rough Endoplasmic Reticulum (RER) is easily observed in the cell

c. Only Smooth Endoplasmic Reticulum (SER) is present

d. Secretory granules are formed in nucleus.

Answer: (b)

Question 9:

What is a tonoplast?

a. Outer membrane of mitochondria

b. Inner membrane of chloroplast

c. Membrane boundry of the vacuole of plant cells

d. Cell membrane of a plant cellc.

Answer: (c)

Developed by: