NCERT Class 12 Biology: Chapter –2 Sexual Reproduction in Flowering Plants Part 1

Glide to success with Doorsteptutor material for IMO-Level-2 Class-7: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 101K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

Among the terms listed below, those that of are not technically correct names for a floral whorl are:

i. Androecium

ii. Carpel

iii. Corolla

iv. Sepal

(a) i and iv,

(b) iii and iv

(c) ii and iv

(d) i and ii.

Answer: (c)

Question 2:

Embryo sac is to ovule as _______ is to an anther.

a. Stamen

b. Filament

c. Pollen grain

d. Androecium

Answer: (c)

Question 3:

In a typical complete, bisexual and hypogenous flower the arrangement of floral whorls on the thalamus from the outermost to the innermost is:

a. Calyx, corolla, androecium and gynoecium

b. Calyx, corolla, gynoecium and androecium

c. Gynoecium, androecium, corolla and calyx

d. Androecium, gynoecium, corolla and calyx

Answer: (a)

Question 4:

A dicotyledonous plant bears flowers but never produces fruits and seeds. The most probable cause for the above situation is:

a. Plant is dioecious and bears only pistillate flowers

b. Plant is dioecious and bears both pistillate and staminate flowers

c. Plant is monoecious

d. Plant is dioecious and bears only staminate flowers.

Answer: (d)

Question 5:

The outermost and innermost wall layers of microsporangium in an anther are respectively:

a. Endothecium and tapetum

b. Epidermis and endodermis

c. Epidermis and middle layer

d. Epidermis and tapetum

Answer: (d)

Question 6:

During microsporogenesis, meiosis occurs in:

a. Endothecium

b. Microspore mother cells

c. Microspore tetrads

d. Pollen grains.

Answer: (b)

Question 7:

From among the sets of terms given below, identify those that are associated with the gynoecium.

a. Stigma, ovule, embryo sac, placenta

b. Thalamus, pistil, style, ovule

c. Ovule, ovary, embryo sac, tapetum

d. Ovule, stamen, ovary, embryo sac

Answer: (a)

Question 8:

Starting from the innermost part, the correct sequence of parts in an ovule are,

a. egg, nucellus, embryo sac, integument

b. egg, embryo sac, nucellus, integument

c. embryo sac, nucellus, integument, egg

d. egg, integument, embryo sac, nucellus.

Answer: (b)

Developed by: