NCERT Class 12 Biology: Chapter –2 Sexual Reproduction in Flowering Plants Part 2

Glide to success with Doorsteptutor material for CBSE/Class-12 Business-Studies: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 102K)

Question 9:

From the statements given below choose the option that are true for a typical female gametophyte of a flowering plant:

i. It is 8-nucleate and 7-celled at maturity

ii. It is free-nuclear during the development

iii. It is situated inside the integument but outside the nucellus

iv. It has an egg apparatus situated at the chalazal end

(a) i and iv

(b) ii and iii

(c) i & ii

(d) ii & iv

Answer: (c)

Question 10:

Autogamy can occur in a chasmogamous flower if:

a. Pollen matures before maturity of ovule

b. Ovules mature before maturity of pollen

c. Both pollen and ovules mature simultaneously

d. Both anther and stigma are of equal lengths.

Answer: (c)

Question 11:

Choose the correct statement from the following:

a. Cleistogamous flowers always exhibit autogamy

b. Chasmogamous flowers always exhibit geitonogamy

c. Cleistogamous flowers exhibit both autogamy and geitonogamy

d. Chasmogamous flowers never exhibit autogamy

Answer: (a)

Question 12:

A particular species of plant produces light, non-sticky pollen in large numbers and its stigmas are long and feathery. These modifications facilitate pollination by:

a. Insects

b. Water

c. Wind

d. Animals.

Answer: (c)

Question 13:

From among the situations given below, choose the one that prevents both autogamy and geitonogamy.

a. Monoecious plant bearing unisexual flowers

b. Dioecious plant bearing only male or female flowers

c. Monoecious plant with bisexual flowers

d. Dioecious plant with bisexual flowers

Answer: (b)

Question 14:

In a fertilised embryo sac, the haploid, diploid and triploid structures are:

a. Synergid, zygote and primary endosperm nucleus

b. Synergid, antipodal and polar nuclei

c. Antipodal, synergid and primary endosperm nucleus

d. Synergid, polar nuclei and zygote.

Answer: (a)

Question 15:

In an embryo sac, the cells that degenerate after fertilisation are:

a. Synergids and primary endosperm cell

b. Synergids and antipodals

c. Antipodals and primary endosperm cell

d. Egg and antipodals.

Answer: (b)

Question 16:

While planning for an artificial hybridization programme involving dioecious plants, which of the following steps would not be relevant:

a. Bagging of female flower

b. Dusting of pollen on stigma

c. Emasculation

d. Collection of pollen

Answer: (c)

Developed by: