NCERT Class 12 Biology: Chapter –3 Human Reproduction Part 1

Doorsteptutor material for NSO Class-3 is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 105K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

Choose the incorrect statement from the following:

a. In birds and mammals internal fertilisation takes place

b. Colostrum contains antibodies and nutrients

c. Polyspermy is prevented by the chemical changes in the egg surface

d. In the human female implantation occurs almost seven days after fertilisation

Answer: (c)

Question 2:

Identify the wrong statement from the following:

a. High levels of estrogen triggers the ovulatory surge.

b. Orgonial cells start to proliferate and give rise to functional ova in regular cycles from puberty onwards.

c. Sperms released from seminiferous tubules are poorly motile / non-motile.

d. Progesterone level is high during the post ovulatory phase of menstrual cycle.

Answer: (c)

Question 3:

Spot the odd one out from the following structures with reference to the male reproductive system:

a. Ret testis

b. Epididymis

c. Vasa efferentia

d. Isthmus

Answer: (a)

Question 4:

Seminal plasma, the fluid part of semen, is contributed by.

i. Seminal vesicle

ii. Prostate

iii. Urethra

iv. Bulbourethral gland

(a) i and ii

(b) i, ii and iv

(c) ii, iii and iv

(d) i and iv

Answer: (d)

Question 5:

Spermiation is the process of the release of sperms from:

a. Seminiferous tubules

b. Vas deferens

c. Epididymis

d. Prostate gland

Answer: (a)

Question 6:

Mature Graafian follicle is generally present in the ovary of a healthy human female around stet:

a. 5 – 8 day of menstrual cycle

b. 11 – 17 day of menstrual cycle

c. 18 – 23 day of menstrual cycle

d. 24 – 28 day of menstrual cycle

Answer: (b)

Question 7:

Acrosomal reaction of the sperm occurs due to:

a. Its contact with zona pellucida of the ova

b. Reactions within the uterine environment of the female

c. Reactions within the epididymal environment of the male

d. Androgens produced in the uterus

Answer: (a)

Question 8:

Which one of the following is not a male accessory gland?

a. Seminal vesicle

b. Ampulla

c. Prostate

d. Bulbourethral gland

Answer: (b)

Question 9:

The immature male germ cell undergo division to produce sperms by the process of spermatogenesis. Choose the correct one with reference to above.

a. Spermatogonia have 46 chromosomes and always undergo meiotic cell division

b. Primary spermatocytes divide by mitotic cell division

c. Secondary spermatocytes have 23 chromosomes and undergo second meiotic division

d. Spermatozoa are transformed into spermatids

Answer: (c)

Developed by: