NCERT Class 12 Biology: Chapter –3 Human Reproduction Part 2

Doorsteptutor material for NSO Class-3 is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 115K)

Question 10:

Match between the following representing parts of the sperm and their functions and choose the correct option.

Chapter-3- Question - 10 - Table of Choose the Correct Answer
Chapter-3- Question - 10 - Table of Choose the Correct Answer

Column A

Column B

A.

Head

i.

Enzymes

B.

Middle piece

ii.

Sperm motility

C.

Acrosome

iii.

Energy

D.

Tail

iv.

Genetic material

Options:

a. A-ii, B-iv, C-i, D-iii

b. A-iv, B-iii, C-i, D-ii

c. A-iv, B-i, C-ii, D-iii

d. A-ii, B-i, C-iii, D-iv

Answer: (b)

Question 11:

Which among the following has 23 chromosomes?

a. Spermatogonia

b. Zygote

c. Secondary oocyte

d. Orgonial

Answer: (c)

Question 12:

Match the following and choose the correct options:

Chapter-3- Question - 12 - Table of Choose the Correct Option
Chapter-3- Question - 12 - Table of Choose the Correct Option

A.

Trophoblast

i.

Embedding of blastocyst in the endometrium

B.

Cleavage

ii.

Group of cells that would differentiate as embryo

C.

Inner cell mass

iii.

Outer layer of blastocyst attached to the endometrium

D.

Implantation

iv.

Mitotic division of zygote

Options:

a. A-ii, B-i, C-iii, D-iv

b. A-iii, B-iv, C-ii, D-i

c. A-iii, B-i, C-ii, D-iv

d. A-ii, B-iv, C-iii, D-i

Answer: (b)

Question 13:

Which of the following hormones is not secreted by human placenta?

a. hCG

b. Estrogens

c. Progesterone

d. LH

Answer: (d)

Question 14:

The vas deferens receives duct from the seminal vesicle and opens into urethra as:

a. Epididymis

b. Ejaculatory duct

c. Efferent ductule

d. Ureter

Answer: (b)

Question 15:

Urethral meatus refers to the:

a. Urinogenital duct

b. Opening of vas deferens into urethra

c. External opening of the urinogenital duct

d. Muscles surrounding the urinogenial duct

Answer: (c)

Question 16:

Morula is a developmental stage:

a. Between the zygote and blastocyst

b. Between the blastocyst and gastrula

c. After the implantation

d. Between implantation and parturition

Answer: (a)

Question 17:

The membranous cover of the ovum at ovulation is:

a. Corona radiata

b. Zona radiata

c. Zona pellucida

d. Chorion

Answer: (a)

Developed by: