NCERT Class 12 Biology: Chapter –4 Reproductive Health Part 2

Doorsteptutor material for NSTSE is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 104K)

Question 9:

From the sexually transmitted diseases mentioned below, identify the one which does not specifically affect the sex organs:

a. Syphilis

b. AIDS

c. Gonorrhea

d. Genital warts

Answer: (b)

Question 10:

Condoms are one of the most popular contraceptives becuase of the following reasons:

a. These are effective barriers for insemination

b. They do not interfere with coital act

c. These help in reducing the risk of STDs

d. All of the above

Answer: (d)

Question 11:

Choose the correct statement regarding the ZIFT procedure:

a. Ova collected from a female donour are transferred to the fallopian tube to facilitate zygote formation.

b. Zygote is collected from a female donour and transferred to the fallopian tube

c. Zygote is collected from a female donour and transferred to the uterus

d. Ova collected from a female donour and transferred to the uterus

Answer: (b)

Question 12:

The correct surgical procedure as a contraceptive method is:

a. Ovarieetomy

b. Hysterectomy

c. Vasectomy

d. Castration

Answer: (c)

Question 13:

Diaphragms are contraceptive devices used by the females. Choose the correct option from the statements given below:

i. They are introduced into the uterus

ii. They are placed to cover the cervical region

iii. They act as physical barriers for sperm entry

iv. They act as spermicidal agents

(a) i and ii,

(b) i and iii,

(c) ii and iii,

(d) iii & iv

Answer: (c)

Very Short Answer Type Questions

Question 1:

Reproductive health refers only to healthy reproductive functions. Comment.

Answer:

According to the World Health Organisation (WHO), reproductive health means a total well-being in all aspects of reproduction, i.e., physical, emotional, behavioural and social. That is normal functioning of all the reproductive organs.

So a society with people having physically and functionally normal reproductive organs and normal emotional and behavioural interactions among them in all sex-related aspects might be called reproductively healthy and not just healthy reproductive functions.

Question 2:

Comment on the Reproductive and Child Health Care programme of the government to improve the reproductive health of the people.

Answer:

‘Reproductive and Child Health Care (RCH) programmes’ are programmes that create awareness about various reproduction related areas or topics among people, they also provide facilities related to these. These programmes support government to build a reproductively healthy society.

RCH was previously known as ‘Family Planning Programmes were first launched in October 1951 in India.

RCH’s main aim is to reduce mortality rates of infants, children and mothers.

RCH give basic importance to child and mother health.

Question 3:

The present population growth rate in India is alarming. Suggest ways to check it.

Answer:

The present population growth rate in India is alarming. This could lead to absolute scarcity of even the basic requirements, i.e., food, shelter and clothing.

This can be checked by:

i. By motivating smaller families to use contraceptive methods or birth control methods.

ii. By providing incentives to couples with small families so that people can be motivated to have smaller families.

iii. By educating people about consequences of uncontrolled population growth.

Developed by: