NCERT Class 12 Biology Exemplar Chapter –7 Evolution Part 1

Doorsteptutor material for IMO-Level-2 is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 102K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

Which of the following is used as an atmospheric pollution indicator?

a. Lepidoptera

b. Lichens

c. Lycopersicon

d. Lycopodium

Answer: (b)

Question 2:

The theory of spontaneous generation stated that:

a. life arose from living forms only

b. life can arise from both living and non-living

c. life can arise from non-living things only.

d. life arises spontaneously, neither from living nor from the non-living.

Answer: (c)

Question 3:

Animal husbandry and plant breeding programmes are the examples of:

a. reverse evolution

b. artificial selection

c. mutation

d. natural selection

Answer: (b)

Question 4:

Paleontological evidences for evolution refer to the:

a. development of embryo

b. homologous organs

c. fossils

d. analogous organs.

Answer: (c)

Question 5:

The bones of forelimbs of whale, bat, cheetah and man are similar in structure, because:

a. one organism has given rise to another

b. they share a common ancestor

c. they perform the same function

d. the have biochemical similarities

Answer: (b)

Question 6:

Analogous organs arise due to:

a. divergent evolution

b. artificial selection

c. genetic drift

d. convergent evolution

Answer: (d)

Question 7:

represents an equation used in:

a. Population genetics

b. Mendelian genetics

c. Biometrics

d. Molecular genetics

Answer: (a)

Question 8:

Appearance of antibiotic-resistant bacteria is an example of:

a. adaptive radiation

b. transduction

c. pre-existing variation in the population

d. divergent evolution

Answer: (c)

Question 9:

Evolution of life shows that life forms had a trend of moving from:

a. Land to water

b. Dry land to wet land

c. Fresh water to sea water

d. Water to land

Answer: (d)

Developed by: