NCERT Class 12 Biology: Chapter –8 Human Health and Diseases Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE/Class-8 Science: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 104K)

Multiple Choice Questions

Question 1:

The term ‘Health’ is defined in many ways. The most accurate definition of the health would be:

a. health is the state of body and mind in a balanced condition

b. health is the reflection of a smiling face

c. health is a state of complete physical, mental and social well-being

d. health is the symbol of economic prosperity.

Answer: (c)

Question 2:

The organisms which cause diseases in plants and animals are called:

a. Pathogens

b. Vectors

c. Insects

d. Worms

Answer: (a)

Question 3:

The chemical test that is used for diagnosis of typhoid is:

a. ELISA-Test

b. ESR - Test

c. PCR - Test

d. Widal-Test

Answer: (d)

Question 4:

Diseases are broadly grouped into infectious and non-infectious diseases.

In the list given below, identify the infectious diseases.

i. Cancer

ii. Influenza

iii. Allergy

iv. Small pox

(a) i and ii

(b) ii and iii

(c) iii and iv

(d)ii and iv

Answer: (d)

Question 5:

The sporozoites that cause infection when a female Anopheles mosquito bites a human being are formed in:

a. Liver of human

b. RBCs of mosquito

c. salivary glands of mosquito

d. intestine of human

Answer: (c)

Question 6:

The disease chikunguniya is transmitted by:

a. House flies

b. Aedes mosquitoes

c. Cockroach

d. Female Anopheles

Answer: (b)

Question 7:

Many diseases can be diagnosed by observing the symptoms in the patient. Which group of symptoms are indicative of pneumonia?

a. Difficulty in respiration, fever, chills, cough, headache

b. Constipation, abdominal pain, cramps, blood clots

c. Nasal congestion and discharge, cough, sore throat, headache

d. High fever, weakness, stomach pain, loss of appetite and constipation

Answer: (a)

Question 8:

The genes causing cancer are:

a. Structural genes

b. Expresser genes

c. Oncogenes

d. Regulatory genes

Answer: (c)

Developed by: