Chemistry Class-11: Chapter –10. The s-Block Elements Part – 1

Get unlimited access to the best preparation resource for IEO : Get full length tests using official NTA interface: all topics with exact weightage, real exam experience, detailed analytics, comparison and rankings, & questions with full solutions.

Download PDF of This Page (Size: 113K)

I. Multiple Choice Questions (Type-I)

Question: 1

The alkali metals are low melting. Which of the following alkali metal is expected to melt if the room temperature rises to ?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iv)

Question: 2

Alkali metals react with water vigorously to form hydroxides and dihydrogen. Which of the following alkali metals reacts with water least vigorously?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question: 3

The reducing power of a metal depends on various factors. Suggest the factor which makes Li, the strongest reducing agent in aqueous solution.

(i) Sublimation enthalpy

(ii) Ionization enthalpy

(iii) Hydration enthalpy

(iv) Electron-gain enthalpy

Answer: (iii)

Question: 4

Metal carbonates decompose on heating to give metal oxide and carbon dioxide. Which of the metal carbonates is most stable thermally?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iv)

Question: 5

Which of the carbonates given below is unstable in air and is kept in atmosphere to avoid decomposition?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question: 6

Metals form basic hydroxides. Which of the following metal hydroxide is the least basic?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question: 7

Some of the Group 2 metal halides are covalent and soluble in organic solvents. Among the following metal halides, the one which is soluble in ethanol is

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question: 8

The order of decreasing ionization enthalpy in alkali metals is

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iii)

Question: 9

The solubility of metal halides depends on their nature, lattice enthalpy and hydration enthalpy of the individual ions. Amongst fluorides of alkali metals, the lowest solubility of in water is due to

(i) Ionic nature of lithium fluoride

(ii) High lattice enthalpy

(iii) High hydration enthalpy for lithium ion.

(iv) Low ionization enthalpy of lithium atom

Answer: (ii)

Developed by: