Chemistry Class-11: Chapter –10. The s-Block Elements Part – 2

Download PDF of This Page (Size: 110K)

Question: 10

Amphoteric hydroxides react with both alkalies and acids. Which of the following Group 2 metal hydroxides is soluble in sodium hydroxide?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question: 11

In the synthesis of sodium carbonate, the recovery of ammonia is done by treating with . The by-product obtained in this process is

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question: 12

When sodium is dissolved in liquid ammonia, a solution of deep blue colour is obtained. The colour of the solution is due to

(i) Ammoniated electron

(ii) Sodium ion

(iii) Sodium amide

(iv) Ammoniated sodium ion

Answer: (i)

Question:13

By adding gypsum to cement

(i) setting time of cement becomes less.

(ii) setting time of cement increases.

(iii) colour of cement becomes light.

(iv) shining surface is obtained.

Answer: (ii)

Question: 14

Dead burnt plaster is

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question: 15

Suspension of slaked lime in water is known as

(i) Lime water

(ii) Quick lime

(iii) Milk of lime

(iv) Aqueous solution of slaked lime

Answer: (iii)

Question: 16

Which of the following elements does not form hydride by direct heating with dihydrogen?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question: 17

The formula of soda ash is

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iv)

Get unlimited access to the best preparation resource for IMO - fully solved questions with step-by-step exaplanation- practice your way to success.

Developed by: