Chemistry Class-11: Chapter –11. The p-Block Elements Part – 1

Download PDF of This Page (Size: 120K)

I. Multiple Choice Questions (Type-I)

Question: 1

The element which exists in liquid state for a wide range of temperature and can be used for measuring high temperature is

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iii)

Question: 2

Which of the following is a Lewis acid?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question: 3

The geometry of a complex species can be understood from the knowledge of type of hybridization of orbitals of central atom. The hybridization of orbitals of central atom in and the geometry of the complex are respectively

(i) , tetrahedral

(ii) , square planar

(iii) , octahedral

(iv) , square planar

Answer: (i)

Question: 4

Which of the following oxides is acidic in nature?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question: 5

The exhibition of highest co-ordination number depends on the availability of vacant orbitals in the central atom. Which of the following elements is not likely to act as central atom in ?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question: 6

Boric acid is an acid because its molecule

(i) Contains replaceable H+ ion

(ii) Gives up a proton

(iii) Accepts from water releasing proton

(iv) Combines with proton from water molecule

Answer: (iii)

Question: 7

Catenation i.e., linking of similar atoms depends on size and electronic configuration of atoms. The tendency of catenation in Group 14 elements follows the order:

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii)

Question: 8

Silicon has a strong tendency to form polymers like silicones. The chain length of silicone polymer can be controlled by adding

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iii)

Question: 9

Ionization enthalpy for the elements of Group 13 follows the order.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iv)

Get unlimited access to the best preparation resource for IMO - fully solved questions with step-by-step exaplanation- practice your way to success.

Developed by: