Chemistry Class-11: Chapter –11. The p-Block Elements Part – 2

Doorsteptutor material for CBSE is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 111K)

Question: 10

In the structure of diborane

(i) All hydrogen atoms lie in one plane and boron atoms lie in a plane perpendicular to this plane.

(ii) 2 boron atoms and 4 terminal hydrogen atoms lie in the same plane and 2 bridging hydrogen atoms lie in the perpendicular plane.

(iii) 4 bridging hydrogen atoms and boron atoms lie in one plane and two terminal hydrogen atoms lie in a plane perpendicular to this plane.

(iv) All the atoms are in the same plane.

Answer: (ii)

Question: 11

A compound X, of boron reacts with on heating to give another compound Y which is called inorganic benzene. The compound X can be prepared by treating with Lithium aluminium hydride. The compounds X and Y are represented by the formulas.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question: 12

Quartz is extensively used as a piezoelectric material, it contains ___________.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii)

Question: 13

The most commonly used reducing agent is

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iv)

Question: 14

Dry ice is

(i) Solid

(ii) Solid

(iii) Solid

(iv) Solid

Answer: (iii)

Question: 15

Cement, the important building material is a mixture of oxides of several elements. Besides calcium, iron and Sulphur, oxides of elements of which of the group (s) are present in the mixture?

(i) Group 2

(ii) Groups 2, 13 and 14

(iii) Groups 2 and 13

(iv) Groups 2 and 14

Answer: (ii)

II. Multiple Choice Questions (Type-II)

In the following questions two or more options may be correct.

Question: 16

The reason for small radius of compared to Al is _______.

(i) Poor screening effect of d and f orbitals

(ii) Increase in nuclear charge

(iii) Presence of higher orbitals

(iv) Higher atomic number

Answer: (i), (ii)

Question: 17

The linear shape of is due to _________.

(i) Hybridization of carbon

(ii) Hybridization of carbon

(iii) pπbonding between carbon and oxygen

(iv) Hybridisation of carbon

Answer: (ii), (iii)

Developed by: