Chemistry Class-11: Chapter –12. The Organic Chemistry Some Basic Principles and Techniques Part – 1

Download PDF of This Page (Size: 130K)

I. Multiple Choice Questions (Type-I)

Question: 1

Which of the following is the correct IUPAC name?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii)

Question: 2

The IUPAC name for is ________.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iv)

Question: 3

The IUPAC name for

IUPAC Name

IUPAC Name

IUPAC Name

(i) 1-Chloro-2-nitro-4-methylbenzene

(ii) 1-Chloro-4-methyl-2-nitrobenzene

(iii) 2-Chloro-1-nitro-5-methylbenzene

(iv) m-Nitro-p-chlorotoluene

Answer: (ii)

Question: 4

Electronegativity of carbon atoms depends upon their state of hybridisation. In which of the following compounds, the carbon marked with asterisk is most electronegative?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iii)

Question: 5

In which of the following, functional group isomerism is not possible?

(i) Alcohols

(ii) Aldehydes

(iii) Alkyl halides

(iv) Cyanides

Answer: (iii)

Question: 6

The fragrance of flowers is due to the presence of some steam volatile organic compounds called essential oils. These are generally insoluble in water at room temperature but are miscible with water vapour in vapour phase. A suitable method for the extraction of these oils from the flowers is:

(i) Distillation

(ii) Crystallisation

(iii) Distillation under reduced pressure

(iv) Steam distillation

Answer: (iv)

Question: 7

During hearing of a court case, the judge suspected that some changes in the documents had been carried out. He asked the forensic department to check the ink used at two different places. According to you which technique can give the best results?

(i) Column chromatography

(ii) Solvent extraction

(iii) Distillation

(iv) Thin layer chromatography

Answer: (iv)

Question: 8

The principle involved in paper chromatography is

(i) Adsorption

(ii) Partition

(iii) Solubility

(iv) Volatility

Answer: (ii)

Glide to success with Doorsteptutor material for IMO - fully solved questions with step-by-step exaplanation- practice your way to success.

Developed by: