Chemistry Class-11: Chapter –4. Chemical Bonding and Molecular Structure Part – 2

Download PDF of This Page (Size: 197K)

Question: 7

Which of the following species has tetrahedral geometry?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question: 8

Number of bonds and bonds in the following structure is–

Tetrahedral Geometry

Tetrahedral Geometry

Tetrahedral Geometry

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iii)

Question: 9

Which molecule/ion out of the following does not contain unpaired electrons?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iii)

Question: 10

In which of the following molecule/ion all the bonds are not equal?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iii)

Question: 11

In which of the following substances will hydrogen bond be strongest?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii)

Question: 12

If the electronic configuration of an element is , the four electrons involved in chemical bond formation will be_____.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iv)

Question: 13

Which of the following angle corresponds to hybridisation?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

The electronic configurations of three elements, A, B and C are given below. Answer the questions 14 to 17 on the basis of these configurations.

Answer: (ii)

Question: 14

Stable form of A may be represented by the formula:

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)