Chemistry Class-11: Chapter –4. Chemical Bonding and Molecular Structure Part – 3

Download PDF of This Page (Size: 162K)

Question: 15

Stable form of C may be represented by the formula:

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii)

Question: 16

The molecular formula of the compound formed from B and C will be

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iv)

Question: 17

The bond between B and C will be

(i) Ionic

(ii) Covalent

(iii) Hydrogen

(iv) Coordinate

Answer: (ii)

Question: 18

Which of the following order of energies of molecular orbitals of N2 is correct?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question: 19

Which of the following statement is not correct from the view point of molecular orbital theory?

(i) is not a stable molecule.

(ii) is not stable but is expected to exist.

(iii) Bond strength of is maximum amongst the homonuclear diatomic molecules belonging to the second period.

(iv) The order of energies of molecular orbitals in molecule is

Answer: (iv)

Question: 20

Which of the following options represents the correct bond order:

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii)

Question: 21

The electronic configuration of the outer most shell of the most electronegative element is

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question: 22

Amongst the following elements whose electronic configurations are given below, the one having the highest ionisation enthalpy is

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii)