Chemistry Class-11: Chapter –4. Chemical Bonding and Molecular Structure Part – 4

Get unlimited access to the best preparation resource for IMO Class-11: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 123K)

II. Multiple Choice Questions (Type-II)

In the following questions two or more options may be correct.

Question: 23

Which of the following have identical bond order?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i), (ii)

Question: 24

Which of the following attain the linear structure?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i), (iv)

Question: 25

CO is isoelectronic with

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i), (ii)

Question: 26

Which of the following species have the same shape?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iii), (iv)

Question: 27

Which of the following statements are correct about ?

(i) The hybridization of central atom is

(ii) Its resonance structure has one single bond and two double bonds.

(iii) The average formal charge on each oxygen atom is units.

(iv) All bond lengths are equal.

Answer: (iii), (iv)

Question: 28

Diamagnetic species are those which contain no unpaired electrons. Which among the following are Diamagnetic?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i), (iv)

Question: 29

Species having same bond order are:

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iii), (iv)

Question: 30

Which of the following statements are not correct?

Answer: (i), (ii)

(i) being an ionic compound is a good conductor of electricity in the solid state.

(ii) In canonical structures there is a difference in the arrangement of atoms.

(iii) Hybrid orbitals form stronger bonds than pure orbitals.

(iv) VSEPR Theory can explain the square planar geometry of .

Developed by: