Chemistry Class-11: Chapter –7. Equilibrium Part – 1

Glide to success with Doorsteptutor material for IMO : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 122K)

Question: 1

We know that the relationship between and is

What would be the value of for the reaction?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iv)

Question: 2

For the reaction , the standard free energy is . The equilibrium constant would be __________.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iv)

Question: 3

Which of the following is not a general characteristic of equilibrium involving physical processes?

(i) Equilibrium is possible only in a closed system at a given temperature.

(ii) All measurable properties of the system remain constant.

(iii) All the physical processes stop at equilibrium.

(iv) The opposing processes occur at the same rate and there is dynamic but stable condition.

Answer: (iii)

Question: 4

and are at equilibrium at in a closed container and their concentrations are and respectively. The value of for the reaction will be

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii)

Question: 5

Which of the following statements is incorrect?

(i) In equilibrium mixture of ice and water kept in perfectly insulated flask mass of ice and water does not change with time.

(ii) The intensity of red colour increases when oxalic acid is added to a solution containing iron (III) nitrate and potassium thiocyanate.

(iii) On addition of catalyst the equilibrium constant value is not affected.

(iv) Equilibrium constant for a reaction with negative value decreases as the temperature increases.

Answer: (ii)

Question: 6

When hydrochloric acid is added to cobalt nitrate solution at room temperature, the following reaction takes place and the reaction mixture becomes blue. On cooling the mixture it becomes pink. On the basis of this information mark the correct answer.

(i) for the reaction

(ii) for the reaction

(iii) for the reaction

(iv) The sign of cannot be predicted on the basis of this information.

Answer: (i)

Question: 7

The pH of neutral water at is . As the temperature increases, ionisation of water increases, however, the concentration of ions and ions are equal. What will be the pH of pure water at ?

(i) Equal to

(ii) Greater than

(iii) Less than

(iv) Equal to zero

Answer: (iii)

Question: 8

The ionisation constant of an acid, , is the measure of strength of an acid. The values of acetic acid, hypochlorous acid and formic acid are and respectively. Which of the following orders of solutions of these acids is correct?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iv)

Developed by: