Chemistry Class-11: Chapter –9. Hydrogen Part – 1

Doorsteptutor material for IMO Class-11 is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 142K)

I. Multiple Choice Questions (Type-I)

Question: 1

Hydrogen resembles halogens in many respects for which several factors are responsible. Of the following factors which one is most important in this respect?

(i) Its tendency to lose an electron to form a cation.

(ii) Its tendency to gain a single electron in its valence shell to attain stable electronic configuration.

(iii) Its low negative electron gain enthalpy value.

(iv) Its small size.

Answer: (ii)

Question: 2

Why does ion always get associated with other atoms or molecules?

(i) Ionisation enthalpy of hydrogen resembles that of alkali metals.

(ii) Its reactivity is similar to halogens.

(iii) It resembles both alkali metals and halogens.

(iv) Loss of an electron from hydrogen atom results in a nucleus of very small size as compared to other atoms or ions. Due to small size it cannot exist free.

Answer: (iv)

Question: 3.

Metal hydrides are ionic, covalent or molecular in nature. Among

the correct order of increasing ionic character is

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii)

Question: 4.

Which of the following hydrides is electron-precise hydride?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iv)

Question: 5

Radioactive elements emit rays and are characterised by their half lives. The radioactive isotope of hydrogen is

(i) Protium

(ii) Deuterium

(iii) Tritium

(iv) Hydronium

Answer: (iii)

Question: 6

Consider the reactions

(A)

(B)

Which of the following statements is correct about with reference to these reactions? Hydrogen perioxide is ________.

(i) an oxidising agent in both (A) and (B)

(ii) an oxidising agent in (A) and reducing agent in (B)

(iii) a reducing agent in (A) and oxidising agent in (B)

(iv) a reducing agent in both (A) and (B)

Answer: (ii)

Question: 7

The oxide that gives on treatment with dilute is —

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii)

Question: 8

Which of the following equations depict the oxidising nature of ?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iii)

Question: 64

Match Column I with Column II for the given properties/applications mentioned therein.

Match Column I with Column II for the Given Properties/Applications Mentioned Therein
Match Column I with Column II for the given properties/applications mentioned therein.

Column I

Column II

(i)

(a)

Used in the name of perhydrol

(ii)

(b)

Can be reduced to dihydrogen by

(iii)

(c)

Can be used in hydroformylation of olefin.

(iv)

(d)

Can be used in cutting and welding

Answer:

Developed by: