Chemistry Class-11: Chapter –9. Hydrogen Part – 3

Doorsteptutor material for IMO is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 119K)

Question: 16

Which of the following compounds is used for water softening?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iii)

Question: 17

Elements of which of the following group(s) of periodic table do not form hydrides

(i) Groups

(ii) Group

(iii) Groups

(iv) Group

Answer: (i)

Question: 18

Only one element of ________ forms hydride.

(i) Group 6

(ii) Group 7

(iii) Group 8

(iv) Group 9

Answer: (i)

II. Multiple Choice Questions (Type-II)

In the following questions two or more options may be correct.

Question: 19

Which of the following statements are not true for hydrogen?

(i) It exists as diatomic molecule.

(ii) It has one electron in the outermost shell.

(iii) It can lose an electron to form a cation which can freely exist

(iv) It forms a large number of ionic compounds by losing an electron.

Answer: (iii), (iv)

Question: 20

Dihydrogen can be prepared on commercial scale by different methods. In its preparation by the action of steam on hydrocarbons, a mixture of and gas is formed. It is known as ____________.

(i) Water gas

(ii) Syngas

(iii) Producer gas

(d) Industrial gas

Answer: (i), (ii)

Question: 21

Which of the following statement(s) is/are correct in the case of heavy water?

(i) Heavy water is used as a moderator in nuclear reactor.

(ii) Heavy water is more effective as solvent than ordinary water.

(iii) Heavy water is more associated than ordinary water.

(iv) Heavy water has lower boiling point than ordinary water.

Answer: (i), (iii)

Question: 22

Which of the following statements about hydrogen are correct?

(i) Hydrogen has three isotopes of which protium is the most common.

(ii) Hydrogen never acts as cation in ionic salts.

(iii) Hydrogen ion, H+, exists freely in solution.

(iv) Dihydrogen does not act as a reducing agent.

Answer: (i), (ii)

Question: 23

Some of the properties of water are described below. Which of them is/are not correct?

(i) Water is known to be a universal solvent.

(ii) Hydrogen bonding is present to a large extent in liquid water.

(iii) There is no hydrogen bonding in the frozen state of water.

(iv) Frozen water is heavier than liquid water.

Answer: (iii), (iv)

Developed by: