Chemistry 12: Chapter –1 Exemplar Solutions-State Solid State Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 141K)

I. Multiple Choice Questions (Type-I)

Question 1:

Which of the following conditions favours the existence of a substance in the solid state?

(i) High temperature

(ii) Low temperature

(iii) High thermal energy

(iv) Weak cohesive forces

Answer: (ii)

Question 2:

Which of the following is not a characteristic of a crystalline solid?

(i) Definite and characteristic heat of fusion.

(ii) Isotropic nature.

(iii) A regular periodically repeated pattern of arrangement of constituent particles in the entire crystal.

(iv) A true solid

Answer: (ii)

Question 3:

Which of the following is an amorphous solid?

(i) Graphite

(ii) Quartz glass

(iii) Chrome alum

(iv) Silicon carbide

Answer: (ii)

Question 4:

Which of the following arrangements shows schematic alignment of magnetic moments of antiferromagnetic substances?

(i)

Schematic alignment of magnetic

Schematic Alignment of Magnetic

(ii)

Schematic alignment of magnetic

Schematic Alignment of Magnetic

(ii)

Schematic alignment of magnetic

Schematic Alignment of Magnetic

(iv)

Schematic alignment of magnetic

Schematic Alignment of Magnetic

Answer: (iv)

Question 5:

Which of the following is true about the value of refractive index of quartz glass?

(i) Same in all directions

(ii) Different in different directions

(iii) Cannot be measured

(iv) Always zero

Answer: (i)

Question 6:

Which of the following statement is not true about amorphous solids?

(i) On heating they may become crystalline at certain temperature.

(ii) They may become crystalline on keeping for long time.

(iii) Amorphous solids can be moulded by heating.

(iv) They are anisotropic in nature.

Answer: (iv)

Question 7:

The sharp melting point of crystalline solids is due to ___________.

(i) A regular arrangement of constituent particles observed over a short distance in the crystal lattice.

(ii) A regular arrangement of constituent particles observed over a long distance in the crystal lattice.

(iii) Same arrangement of constituent particles in different directions.

(iv) Different arrangement of constituent particles in different directions.

Answer: (ii)

Question 8:

Iodine molecules are held in the crystals lattice by ____________.

(i) London forces

(ii) Dipole-dipole interactions

(iii) Covalent bonds

(iv) Coulombic forces

Answer: (i)

Developed by: