Chemistry 12 Chapter 3 Exemplar Solutions Electrochemistry Part 2

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE/Class-12 Business-Studies: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 122K)

Question 6:

An electrochemical cell can behave like an electrolytic cell when ____________.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iii)

Question 7:

Which of the statements about solutions of electrolytes is not correct?

(i) Conductivity of solution depends upon size of ions.

(ii) Conductivity depends upon viscosiy of solution.

(iii) Conductivity does not depend upon solvation of ions present in solution.

(iv) Conductivity of solution increases with temperature.

Answer: (iii)

Question 8:

Using the data given below find out the strongest reducing agent.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii)

Question 9:

Use the data given in Q.8 and find out which of the following is the strongest oxidising agent.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iii)

Question 10:

Using the data given in Q.8 find out in which option the order of reducing power is correct

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii)

Question 11:

Use the data given in Q.8 and find out the most stable ion in its reduced form.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iv)

Question 12:

Use the data of Q.8 and find out the most stable oxidised species.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question 13:

The quantity of charge required to obtain one mole of aluminium from is ___________.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iii)

Question 14:

The cell constant of a conductivity cell _____________

(i) Changes with change of electrolyte.

(ii) Changes with change of concentration of electrolyte.

(iii) Changes with temperature of electrolyte.

(iv) Remains constant for a cell.

Answer: (iv)

Question 15:

While charging the lead storage battery ______________.

(i) anode is reduced to .

(ii) cathode is reduced to .

(iii) cathode is oxidised to .

(iv) anode is oxidised to .

Answer: (i)

Question 16:

is equal to ______________.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii)

Question 17:

In the electrolysis of aqueous sodium chloride solution which of the half cell reaction will occur at anode?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii)

Developed by: