Chemistry 12 Chapter 3 Exemplar Solutions Electrochemistry Part 3

Get unlimited access to the best preparation resource for JEE/Mains Chemistry: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

II. Multiple Choice Questions (Type-II

Note: In the following questions two or more than two options may be correct.

Question 18:

The positive value of the standard electrode potential of indicates that ____________.

(i) This redox couple is a stronger reducing agent than the couple.

(ii) This redox couple is a stronger oxidising agent than .

(iii) can displace from acid.

(iv) cannot displace from acid.

Answer: (ii), (iv)

Question 19:

for some half-cell reactions are given below. On the basis of these mark the correct answer.

(a)

(b)

(c)

(i) In dilute sulphuric acid solution, hydrogen will be reduced at cathode.

(ii) In concentrated sulphuric acid solution, water will be oxidised at anode.

(iii) In dilute sulphuric acid solution, water will be oxidised at anode.

(iv) In dilute sulphuric acid solution, ion will be oxidised to tetrathionate ion at anode.

Answer: (i), (iii)

Question 20:

for Daniel cell. Which of the following expressions are correct description of state of equilibrium in this cell?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii), (iii)

Question 21:

Conductivity of an electrolytic solution depends on ____________.

(i) Nature of electrolyte.

(ii) Concentration of electrolyte.

(iii) Power of AC source.

(iv) Distance between the electrodes.

Answer: (i), (ii)

Question 22:

is equal to _______________.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i), (iv)

Question 23:

What will happen during the electrolysis of aqueous solution of by using platinum electrodes?

(i) Copper will deposit at cathode.

(ii) Copper will deposit at anode.

(iii) Oxygen will be released at anode.

(iv) Copper will dissolve at anode.

Answer: (i), (iii)

Question 24:

What will happen during the electrolysis of aqueous solution of in the presence of electrodes?

(i) Copper will deposit at cathode.

(ii) Copper will dissolve at anode.

(iii) Oxygen will be released at anode.

(iv) Copper will deposit at anode.

Answer: (i), (ii)

Question 25:

Conductivity , is equal to ____________.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i), (ii)

Question 26:

Molar conductivity of ionic solution depends on ___________.

(i) Temperature.

(ii) Distance between electrodes.

(iii) Concentration of electrolytes in solution.

(iv) Surface area of electrodes.

Answer: (i), (iii)

Question 27:

For the given cell,

(i) is cathode

(ii) is cathode

(iii) The cell reaction is

(iv) is the oxidising agent

Answer: (ii), (iii)