Chemistry 12 Chapter 3 Exemplar Solutions Electrochemistry Part 5

Get unlimited access to the best preparation resource for NSTSE Class-2: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

IV. Matching Type

Note: Match the items of Column I and Column II in the following questions.

Question 50:

Match the terms given in Column I with the units given in Column II.

Match the terms

Column I

Column II

(i)

(a)

(ii)

(b)

(iii)

K

(c)

S

(iv)

(d)

Answer:

(i) β†’ (c) (ii) β†’ (d) (iii) β†’ (a) (iv) β†’ (b)

Question 51:

Match the terms given in Column I with the items given in Column II.

Match the terms

Column I

Column II

(i)

(a)

Intensive property

(ii)

(b)

Depends on number of ions/volume

(iii)

(c)

Extensive property

(iv)

(d)

Increases with dilution

Answer:

(i) β†’ (d) (ii) β†’ (a) (iii) β†’ (b) (iv) β†’ (c

Question 52:

Match the laws given in Column I with expresions given in Column II.

Match the laws

Column I

Column II

(i)

Lead storage battery

(a)

Maximum efficiency

(ii)

Mercury cell

(b)

Prevented by galvanisation

(iii)

Fuel cell

(c)

Gives steady potential

(iv)

Rusting

(d)

is anode, is cathode

Answer:

(i) β†’ (d) (ii) β†’ (c) (iii) β†’ (a) (iv) β†’ (b)

Question 53:

Match the items of Column I and Column II.

Match the items

Column I

Column II

(i)

(a)

(ii)

(b)

(iii)

(c)

(iv)

(d)

Answer:

(i) β†’ (d) (ii) β†’ (c) (iii) β†’ (b) (iv) β†’ (a)

Question 54:

Match the items of Column I and Column II

Match the items

Column I

Column II

(i)

Lechlanche cell

(a)

Cell reaction

(ii)

cell

(b)

Does not involve any ion in solution and is used in hearing aids.

(iii)

Fuel cell

(c)

Rechargeable

(iv)

Mercury cell

(d)

Reaction at anode,

(e)

Converts energy of combustion into electrical energy

Answer:

(i) β†’ (d) (ii) β†’ (c) (iii) β†’ (a), (e) (iv) β†’ (b)

Question 55:

Match the items of Column I and Column II on the basis of data given below:

Match the items of column

Column I

Column II

(i)

(a)

Metal is the strongest reducing agent

(ii)

(b)

Metal ion which is the weakest oxidising agent

(iii)

(c)

Non-metal which is the best oxidising agent

(iv)

(d)

Unreactive metal

(v)

(e)

Anion that can be oxidised by

(vi)

(f)

Anion which is the weakest reducing agent

(vii)

(g)

Metal ion which is an oxidising agent

Answer:

(i) β†’ (c) (ii) β†’ (a) (iii) β†’ (g) (iv) β†’ (e) (v) β†’ (d) (vi) β†’ (b) (vii) β†’ (g) (f)

V. Assertion and Reason Type

Note: In the following questions a statement of assertion followed by a statement of reason is given. Choose the correct answer out of the following choices.

(i) Both assertion and reason are true and the reason is the correct explanation of assertion.

(ii) Both assertion and reason are true and the reason is not the correct explanation of assertion.

(iii) Assertion is true but the reason is false.

(iv) Both assertion and reason are false.

(v) Assertion is false but reason is true.

Question 56:

Assertion: Cu is less reactive than hydrogen.

Reason: is negative

Answer: (iii)

Question 57:

Assertion: should have a positive value for the cell to function.

Reason:

Answer: (iii)

Question 58:

Assertion: Conductivity of all electrolytes decreases on dilution

Reason: On dilution number of ions per unit volume decreases.

Answer: (i)

Question 59:

Assertion: for weak electrolytes shows a sharp increase when the electrolytic solution is diluted.

Reason: For weak electrolytes degree of dissociation increases with dilution of solution.

Answer: (i)

Question 60:

Assertion: Mercury cell does not give steady potential.

Reason: In the cell reaction, ions are not involved in solution

Answer: (v)

Question 61:

Assertion: Electrolysis of solution gives chlorine at anode instead of

Reason: Formation of oxygen at anode requires overvoltage

Answer: (i)

Question 62:

Assertion: For measuring resistance of an ionic solution an AC source is used.

Reason: Concentration of ionic solution will change if DC source is used.

Answer: (i)

Question 63:

Assertion: Current stops flowing when

Reason: Equilibrium of the cell reaction is attained.

Answer: (i)

Question 64:

Assertion: increases with increase in concentration of ions

Reason: has a positive value.

Answer: (ii)

Question 65:

Assertion: Copper sulphate can be stored in zinc vessel.

Reason: Zinc is less reactive than copper.

Answer: (iv)