Chemistry 12 Chapter 5 Exemplar Solutions Surface Chemistry Part 1

Doorsteptutor material for NCO is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 103K)

I. Multiple Choice Questions (Type-I)

Question 1:

Which of the following process does not occur at the interface of phases?

(i) Crystallisation

(ii) Heterogeneous catalysis

(iii) Homogeneous catalysis

(iv) Corrosion

Answer: (iii)

Question 2:

At the equilibrium position in the process of adsorption ___________.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii)

Question 3:

Which of the following interface cannot be obtained?

(i) Liquid-liquid

(ii) Solid-liquid

(iii) Liquid-gas

(iv) Gas-gas

Answer: (iv)

Question 4:

The term ‘sorption’ stands for ____________.

(i) Absorption

(ii) Adsorption

(iii) Both absorption and adsorption

(iv) Desorption

Answer: (iii)

Question 5:

Extent of physisorption of a gas increases with ___________.

(i) Increase in temperature.

(ii) Decrease in temperature.

(iii) Decrease in surface area of adsorbent.

(iv) Decrease in strength of van der Waals forces.

Answer: (ii)

Question 6:

Extent of adsorption of adsorbate from solution phase increases with ________.

(i) Increase in amount of adsorbate in solution.

(ii) Decrease in surface area of adsorbent.

(iii) Increase in temperature of solution.

(iv) Decrease in amount of adsorbate in solution.

Answer: (i)

Question 7:

Which one of the following is not applicable to the phenomenon of adsorption?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question 8:

Which of the following is not a favourable condition for physical adsorption?

(i) High pressure

(ii) Negative

(iii) Higher critical temperature of adsorbate

(iv) High temperature

Answer: (iv)

Question 9:

Physical adsorption of a gaseous species may change to chemical adsorption with ______________.

(i) Decrease in temperature

(ii) Increase in temperature

(iii) Increase in surface area of adsorbent

(iv) Decrease in surface area of adsorbent

Answer: (ii)

Question 10:

In physisorption adsorbent does not show specificity for any particular gas because ______________.

(i) Involved van der Waals forces are universal.

(ii) Gases involved behave like ideal gases.

(iii) Enthalpy of adsorption is low.

(iv) It is a reversible process.

Answer: (i)