Chemistry 12 Chapter 5 Exemplar Solutions Surface Chemistry Part 3

Doorsteptutor material for CBSE is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 113K)

Question 11:

Which of the following is an example of absorption?

(i) Water on silica gel

(ii) Water on calcium chloride

(iii) Hydrogen on finely divided nickel

(iv) Oxygen on metal surface

Answer: (ii)

Question 12:

On the basis of data given below predict which of the following gases shows least adsorption on a definite amount of charcoal?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iv)

Question 13:

In which of the following reactions heterogeneous catalysis is involved?

(a)

(b)

(c)

(d)

(i) (b), (c)

(ii) (b), (c), (d)

(iii) (a), (b), (c)

(iv) (d)

Answer: (i)

Question 14:

At high concentration of soap in water, soap behaves as ____________.

(i) Molecular colloid

(ii) Associated colloid

(iii) Macromolecular colloid

(iv) Lyophilic colloid

Answer: (ii)

Question 15:

Which of the following will show Tyndall effect?

(i) Aqueous solution of soap below critical micelle concentration.

(ii) Aqueous solution of soap above critical micelle concentration.

(iii) Aqueous solution of sodium chloride.

(iv) Aqueous solution of sugar.

Answer: (ii)

Question 16:

Method by which lyophobic sol can be protected.

(i) By addition of oppositely charged sol.

(ii) By addition of an electrolyte.

(iii) By addition of lyophilic sol.

(iv) By boiling.

Answer: (iii)

Question 17:

Freshly prepared precipitate sometimes gets converted to colloidal solution by ___________.

(i) Coagulation

(ii) Electrolysis

(iii) Diffusion

(iv) Peptisation

Answer: (iv)

Question 18:

Which of the following electrolytes will have maximum coagulating value for sol?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii)

Question 19:

A colloidal system having a solid substance as a dispersed phase and a liquid as a dispersion medium is classified as ____________.

(i) Solid sol

(ii) Gel

(iii) Emulsion

(iv) Sol

Answer: (iv)

Question 20:

The values of colligative properties of colloidal solution are of small order in comparison to those shown by true solutions of same concentration because of colloidal particles __________________.

(i) Exhibit enormous surface area.

(ii) Remain suspended in the dispersion medium.

(iii) Form lyophilic colloids.

(iv) Are comparatively less in number

Answer: (iv)

Developed by: