Chemistry 12 Chapter 7 Exemplar Solutions the P Block Elements Part 2

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE/Class-12 Business-Studies: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 130K)

Question 13:

Maximum covalency of nitrogen is ______________.

(i) 3

(ii) 5

(iii) 4

(iv) 6

Answer: (iii)

Question 14:

Which of the following statements is wrong?

(i) Single bond is stronger than the single bond.

(ii) can act as a ligand in the formation of coordination compound with transition elements.

(iii) is paramagnetic in nature.

(iv) Covalency of nitrogen in is four.

Answer: (i)

Question 15:

A brown ring is formed in the ring test for ion. It is due to the formation of

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question 16:

Elements of group-15 form compounds in +5 oxidation state. However, bismuth forms only one well characterised compound in +5 oxidation state. The compound is

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii)

Question 17:

On heating ammonium dichromate and barium azide separately we get

(i) in both cases

(ii) with ammonium dichromate and with barium azide

(iii) with ammonium dichromate and with barium azide

(iv) with ammonium dichromate and with barium azide

Answer: (i)

Question 18:

In the preparation of , we get gas by catalytic oxidation of ammonia. The moles of produced by the oxidation of two moles of will be ______.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question 19:

The oxidation state of central atom in the anion of compound will be ______.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iii)

Question 20:

Which of the following is not tetrahedral in shape?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iii)

Question 21:

Which of the following are peroxoacids of sulphur?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question 22:

Hot conc. acts as moderately strong oxidising agent. It oxidises both metals and nonmetals. Which of the following element is oxidised by conc. into two gaseous products?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iii)

Question 23:

A black compound of manganese reacts with a halogen acid to give greenish yellow gas. When excess of this gas reacts with an unstable trihalide is formed. In this process the oxidation state of nitrogen changes from _________.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i)

Question 24:

In the preparation of compounds of , Bartlett had taken as a base compound. This is because

(i) Both and have same size.

(ii) Both and have same electron gain enthalpy.

(iii) Both and have almost same ionisation enthalpy.

(iv) Both and are gases.

Answer: (iii)

Question 25:

In solid state is a _________.

(i) Covalent solid

(ii) Octahedral structure

(iii) Ionic solid with octahedral and tetrahedra

(iv) ionic solid with tetrahedral and octahedra

Answer: (iv)

Question 26:

Reduction potentials of some ions are given below. Arrange them in decreasing order of oxidising power.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (iii)

Question 27:

Which of the following is isoelectronic pair?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii)

Developed by: