Chemistry 12 Chapter 7 Exemplar Solutions the P Block Elements Part 3

Get unlimited access to the best preparation resource for NSO-Level-2 Class-8: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

II. Multiple Choice Questions (Type-II)

Note: In the following questions two or more options may be correct.

Question 28:

If chlorine gas is passed through hot solution, two changes are observed in the oxidation number of chlorine during the reaction. These are ________ and _________.

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i), (iii)

Question 29:

Which of the following options are not in accordance with the property mentioned against them?

(i) .

(ii)

(iii) .

(iv) .

Answer: (ii), (iii)

Question 30:

Which of the following is correct for molecule of white phosphorus?

(i) It has lone pairs of electrons.

(ii) It has six single bonds.

(iii) It has three single bonds.

(iv) It has four lone pairs of electrons.

Answer: (ii), (iv)

Question 31:

Which of the following statements are correct?

(i) Among halogens, radius ratio between iodine and fluorine is maximum.

(ii) Leaving bond, all halogens have weaker bond than bond in interhalogens.

(iii) Among interhalogen compounds maximum number of atoms are present in iodine fluoride.

(iv) Interhalogen compounds are more reactive than halogen compounds.

Answer: (i), (iii), (iv)

Question 32:

Which of the following statements are correct for gas?

(i) It acts as bleaching agent in moist conditions.

(ii) It’s molecule has linear geometry.

(iii) It’s dilute solution is used as disinfectant.

(iv) It can be prepared by the reaction of dilute with metal sulphide.

Answer: (i), (iii)

Question 33:

Which of the following statements are correct?

(i) All the three bond lengths in HNO3 are equal.

(ii) All bond lengths in molecule in gaseous state are equal.

(iii) molecule in white phosphorus have angular strain therefore white phosphorus is very reactive.

(iv) is ionic in solid state in which cation is tetrahedral and anion is octahedral.

Answer: (iii), (iv)

Question 34:

Which of the following orders are correct as per the properties mentioned against each?

(i)

(ii)

(iii) .

(iv) .

Answer: (i), (iv)

Question 35:

Which of the following statements are correct?

(i) bond is present in .

(ii) In peroxosulphuric acid sulphur is in +6 oxidation state.

(iii) Iron powder along with and is used as a catalyst in the preparation of by Haber’s process.

(iv) Change in enthalpy is positive for the preparation of by catalytic oxidation of

Answer: (i), (ii)

Question 36:

In which of the following reactions conc. is used as an oxidising reagent?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii), (iii)

Question 37:

Which of the following statements are true?

(i) Only type of interactions between particles of noble gases are due to weak dispersion forces.

(ii) Ionisation enthalpy of molecular oxygen is very close to that of xenon.

(iii) Hydrolysis of is a redox reaction.

(iv) Xenon fluorides are not reactive.

Answer: (i), (ii)