Chemistry 12 Chapter 8 Exemplar Solutions the P and F Block Elements Part 3

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE/Class-12 Business-Studies: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 122K)

II. Multiple Choice Questions (Type-II)

Note: In the following questions two or more options may be correct.

Question 22:

Generally transition elements and their salts are coloured due to the presence of unpaired electrons in metal ions. Which of the following compounds are coloured?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i), (ii)

Question 23:

Transition elements show magnetic moment due to spin and orbital motion of electrons. Which of the following metallic ions have almost same spin only magnetic moment?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i), (iv)

Question 24:

In the form of dichromate, is a strong oxidising agent in acidic medium but in and in are not because ___________.

(i) Cr (VI) is more stable than Mo(VI) and W(VI).

(ii) Mo(VI) and W(VI) are more stable than Cr(VI).

(iii) Higher oxidation states of heavier members of group of transition series are more stable.

(iv) Lower oxidation states of heavier members of group of transition series are more stable.

Answer: (ii), (iii)

Question 25:

Which of the following actinoids show oxidation states upto ?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii), (iv)

Question 26:

General electronic configuration of actionoids is .Which of the following actinoids have one electron in 6d orbital?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i), (ii)

Question 27:

Which of the following lanthanoids show oxidation state besides the characteristic oxidation state +3 of lanthanoids?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii), (iii)

Question 28:

Which of the following ions show higher spin only magnetic moment value?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i), (iii)

Question 29:

Transition elements form binary compounds with halogens. Which of the following elements will form type compounds?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (i), (ii)

Question 30:

Which of the following will not act as oxidising agents?

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

Answer: (ii), (iii)

Question 31:

Although is the characteristic oxidation state for lanthanoids but cerium also shows oxidation state because ___________.

(i) It has variable ionisation enthalpy

(ii) It has a tendency to attain noble gas configuration

(iii) It has a tendency to attain f 0 configuration

(iv) It resembles

Answer: (ii), (iii)

Developed by: