NCERT Mathematics Class 10 Exemplar Ch 1 Real Numbers Part 1

Glide to success with Doorsteptutor material for IEO : Get full length tests using official NTA interface: all topics with exact weightage, real exam experience, detailed analytics, comparison and rankings, & questions with full solutions.

Download PDF of This Page (Size: 106K)

EXERCISE 1.1

1. For some integer m, every even integer is of the form

(A) (B)

(C) (D)

Answer: C

2. For some integer q, every odd integer is of the form

(A) (B)

(C) (D)

Answer: D

3. is divisible by 8, if n is

(A) An integer (B) a natural number

(C) An odd integer (D) an even integer

Answer: C

4. If the HCF of 65 and 117 is expressible in the form , then the value of m is

(A) 4 (B) 2

(C) 1 (D) 3

Answer: B

5. The largest number which divides 70 and 125, leaving remainders 5 and 8, respectively, is

(A) 13 (B) 65

(C) 875 (D) 1750

Answer: A

6. If two positive integers a and b are written as and ; x, y are prime numbers, then is

(A) (B)

(C) (D)

Answer: B

7. If two positive integers p and q can be expressed as and ; a, b being prime numbers, then LCM (p, q) is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: C

8. The product of a non-zero rational and an irrational number is

(A) Always irrational

(B) Always rational

(C) Rational or irrational

(D) One

Answer: A

9. The least number that is divisible by all the numbers from 1 to 10 (both inclusive) is

(A) 10 (B) 100

(C) 504

(D) 2520

Answer: D

10. The decimal expansion of the rational number will terminate after:

(A) One decimal place

(B) Two decimal places

(C) Three decimal places

(D) Four decimal places

Answer: D

Developed by: