NCERT Mathematics Class 10 Exemplar Ch 11 Area Related to Circles Part 1

Doorsteptutor material for IMO-Level-2 is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 104K)

EXERCISE 11.1

1. If the sum of the areas of two circles with radii and is equal to the area of a circle of radius R, then

(A) (B)

(C) (D)

Answer: B

2. If the sum of the circumferences of two circles with radii and is equal to the circumference of a circle of radius R, then

(A) (B)

(C) (D) Nothing definite can be said about the relation among

Answer: A

3. If the circumference of a circle and the perimeter of a square are equal, then

(A) Area of the circle Area of the square

(B) Area of the circle Area of the square

(C) Area of the circle Area of the square

(D) Nothing definite can be said about the relation between the areas of the circle and square.

Answer: B

4. Area of the largest triangle that can be inscribed in a semi-circle of radius r units is

(A) sq. units (B) sq. units

(C) sq. units (D) sq. units

Answer: A

5. If the perimeter of a circle is equal to that of a square, then the ratio of their areas is

(A) (B) (C) (D)

Answer: B

6. It is proposed to build a single circular park equal in area to the sum of areas of two circular parks of diameters 16 m and 12 m in a locality. The radius of the new park would be

(A) (B) (C) (D)

Answer: A

7. The area of the circle that can be inscribed in a square of side 6 cm is

(A) (B) (C) (D)

Answer: D

8. The area of the square that can be inscribed in a circle of radius 8 cm is

(A) (B) (C) (D)

Answer: B

9. The radius of a circle whose circumference is equal to the sum of the circumferences of the two circles of diameters and is

(A) (B) (C) (D)

Answer: C

10. The diameter of a circle whose area is equal to the sum of the areas of the two circles of radii and is

(A) (B) (C) (D)

Answer: D