NCERT Mathematics Class 10 Exemplar Ch 12 Surface Areas and Volumes Part 2

Doorsteptutor material for IAS/Mains/Optional Public-Administration is prepared by world's top subject experts: Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 102K)

7. A cone is cut through a plane parallel to its base and then the cone that is formed on one side of that plane is removed. The new part that is left over on the other side of the plane is called

(A) a frustum of a cone (B) cone (C) cylinder (D) sphere

Answer: A

8. A hollow cube of internal edge is filled with spherical marbles of diameter 0.5 cm and it is assumed that space of the cube remains unfilled. Then the number of marbles that the cube can accommodate is

(A) 142296 (B) 142396 (C) 142496 (D) 142596

Answer: A

9. A metallic spherical shell of internal and external diameters and , respectively is melted and recast into the form a cone of base diameter 8cm. The height of the cone is

(A) (B) (C) (D)

Answer: B

10. A solid piece of iron in the form of a cuboid of dimensions , is moulded to form a solid sphere. The radius of the sphere is

(A) (B) (C) (D)

Answer: A

11. A mason constructs a wall of dimensions with the bricks each of size and it is assumed that space is 140 covered by the mortar. Then the number of bricks used to construct the wall is

(A) (B) (C) (D)

Answer: B

12. Twelve solid spheres of the same size are made by melting a solid metallic cylinder of base diameter and height . The diameter of each sphere is

(A) (B) (C) (D)

Answer: C

13. The radii of the top and bottom of a bucket of slant height are and , respectively. The curved surface area of the bucket is

(A) (B) (C) (D)

Answer: A

14. A medicine-capsule is in the shape of a cylinder of diameter with two hemispheres stuck to each of its ends. The length of entire capsule is . The capacity of the capsule is

(A) (B) (C) (D)

Answer: A

15. If two solid hemispheres of same base radius r are joined together along their bases, then curved surface area of this new solid is

(A) (B) (C) (D)

Answer: A

16. A right circular cylinder of radius and height just encloses a sphere of diameter

(A) (B) (C) (D)

Answer: B

17. During conversion of a solid from one shape to another, the volume of the new shape will

(A) Increase (B) Decrease (C)Remain unaltered (D) Be doubled

Answer: C

18. The diameters of the two circular ends of the bucket are and . The height of the bucket is . The capacity of the bucket is

(A) (B) (C) (D)

Answer: A

19. In a right circular cone, the cross-section made by a plane parallel to the base is a

(A) circle (B) frustum of a cone (C) sphere (D) hemisphere

Answer: A

20. Volumes of two spheres are in the ratio . The ratio of their surface areas is

(A) (B) (C) (D)

Answer: D

Developed by: