NCERT Mathematics Class 10 Exemplar Ch 2 Polynomials Exemplar Problems Part 1

Glide to success with Doorsteptutor material for IMO-Level-2 : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 147K)

EXERCISE 2.1

1. If one of the zeroes of the quadratic polynomial is , then the value of k is

(A) (B)

(C) (D)

Answer: A

2. A quadratic polynomial, whose zeroes are and , is

(A) (B)

(C) (D)

Answer: C

3. If the zeroes of the quadratic polynomial are and , then

(A) (B)

(C) (D)

Answer: D

4. The number of polynomials having zeroes as –2 and 5 is

(A) 1 (B) 2

(C) 3 (D) more than 3

Answer: D

5. Given that one of the zeroes of the cubic polynomial is zero, the product of the other two zeroes is

(A) (B)

(C) 0 (D)

Answer: B

6. If one of the zeroes of the cubic polynomial is , then the product of the other two zeroes is

(A) (B)

(C) (D)

Answer: A

7. The zeroes of the quadratic polynomial are

(A) both positive (B) both negative

(C) one positive and one negative (D) both equal

Answer: B

8. The zeroes of the quadratic polynomial ,

(A) Cannot both be positive (B) cannot both be negative?

(C) Are always unequal (D) are always equal

Answer: A

9. If the zeroes of the quadratic polynomial are equal, then

(A) c and a have opposite signs (B) c and b have opposite signs

(C) c and a have the same sign (D) c and b have the same sign

Answer: C

10. If one of the zeroes of a quadratic polynomial of the form is the negative of the other, then it

(A) has no linear term and the constant term is negative.

(B) has no linear term and the constant term is positive.

(C) can have a linear term but the constant term is negative.

(D) can have a linear term but the constant term is positive.

Answer: A

11. Which of the following is not the graph of a quadratic polynomial?

Graph of a quadratic polynomial

Graph of a Quadratic Polynomial

Loading Image

Answer: D