NCERT Mathematics Class 10 Exemplar Ch 4 Quadratic Equations Part 1

Get unlimited access to the best preparation resource for IAS : Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 112K)

EXERCISE 4.1

1. Which of the following is a quadratic equation?

(A) (B)

(C) (D)

Answer: D

2. Which of the following is not a quadratic equation?

(A) (B)

(C) (D)

Answer: C

3. Which of the following equations has 2 as a root?

(A)(B)

(C) (D)

Answer: C

4. If is a root of the equation , then the value of k is

(A) 2 (B) – 2

(C) (D)

Answer: A

5. Which of the following equations has the sum of its roots as 3?

(A)(B)

(C) (D)

Answer: B

6. Values of k for which the quadratic equation has equal roots is

(A) 0 only (B) 4

(C) 8 only (D) 0, 8

Answer: D

7. Which constant must be added and subtracted to solve the quadratic equation by the method of completing the square?

(A) (B)

(C) (D)

Answer: B

8. The quadratic equation has

(A) two distinct real roots (B) two equal real roots

(C) no real roots (D) more than 2 real roots

Answer: C

9. Which of the following equations has two distinct real roots?

(A) (B)

(C)

Answer: B

10. Which of the following equations has no real roots?

(A) (B)

(C) (D)

Answer: A

11. has

(A) four real roots (B) two real roots

(C) no real roots (D) one real root.

Answer: C

Developed by: