NCERT Mathematics Class 10 Exemplar Ch 5 Arithmetic Progressions Part 1

Doorsteptutor material for CBSE is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 103K)

EXERCISE 5.1

1. In an AP, if , then a is

(A) 6 (B) 7

(C) 20 (D) 28

Answer: D

2. In an AP, if , , , then a will be

(A) 0 (B) 3.5

(C) 103.5 (D) 104.5

Answer: B

3. The list of numbers ... is

(A) an AP with (B) an AP with d = 4

(C) an AP with (D) not an AP

Answer: B

4. The 11th term of the AP: , ...is

(A) –20 (B) 20

(C) –30 (D) 30

Answer: B

5. The first four terms of an AP, whose first term is –2 and the common difference is –2, are

(A) (B)

(C) (D)

Answer: C

6. The 21st term of the AP whose first two terms are –3 and 4 is

(A) 17 (B) 137

(C) 143 (D) –143

Answer: B

7. If the 2nd term of an AP is 13 and the 5th term is 25, what is its 7th term?

(A) 30 (B) 33

(C) 37 (D) 38

Answer: B

8. Which term of the ... is 210?

(A) 9th (B) 10th

(C) 11th (D) 12th

Answer: B

9. If the common difference of an AP is 5, then what is ?

(A) 5 (B) 20

(C) 25 (D) 30

Answer: C

10. What is the common difference of an AP in which ?

(A) 8 (B) – 8

(C) – 4 (D) 4

Answer: A

Developed by: