NCERT Mathematics Class 10 Exemplar Ch 5 Arithmetic Progressions Part 2

Doorsteptutor material for IMO-Level-2 Class-7 is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 91K)

11. Two APs have the same common difference. The first term of one of these is –1 and that of the other is – 8. Then the difference between their 4th terms is

(A) –1 (B) – 8

(C) 7 (D) –9

Answer: C

12. If 7 times the 7th term of an AP is equal to 11 times its 11th term, then its 18th term will be

(A) 7 (B) 11

(C) 18 (D) 0

Answer: D

13. The 4th term from the end of the AP: is

(A) 37 (B) 40

(C) 43 (D) 58

Answer: B

14. The famous mathematician associated with finding the sum of the first 100 natural numbers is

(A) Pythagoras (B) Newton

(C) Gauss (D) Euclid

Answer: C

15. If the first term of an AP is –5 and the common difference is 2, then the sum of the first 6 terms is

(A) 0 (B) 5

(C) 6 (D) 15

Answer: A

16. The sum of first 16 terms of the is

(A) –320 (B) 320

(C) –352 (D) –400

Answer: A

17. In an AP if , and , then n is

(A) 19 (B) 21

(C) 38 (D) 42

Answer: C

18. The sum of first five multiples of 3 is

(A) 45 (B) 55

(C) 65 (D) 75

Answer: A

Developed by: