NCERT Mathematics Class 10 Exemplar Ch 5 Arithmetic Progressions Part 5

Doorsteptutor material for NEST Mathematics is prepared by world's top subject experts: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 99K)

11. Determine k so that are three consecutive terms of an AP.

Answer:

12. Split 207 into three parts such that these are in AP and the product of the two smaller parts is 4623.

Answer: 67, 69, 71

13. The angles of a triangle are in AP. The greatest angle is twice the least. Find all the angles of the triangle.

Answer:

14. If the nth terms of the two and are the same, find the value of n. Also find that term.

Answer: 16th term; –21

15. If sum of the 3rd and the 8th terms of an AP is 7 and the sum of the 7th and the 14th terms is –3, find the 10th term.

Answer: –1

16. Find the 12th term from the end of the AP:

Answer: –78

17. Which term of the AP: is the first negative term?

Answer: 12th term

18. How many numbers lie between 10 and 300, which when divided by 4 leave a remainder 3?

Answer: 73

19. Find the sum of the two middle most terms of the AP:

Answer: 3

20. The first term of an AP is –5 and the last term is 45. If the sum of the terms of the AP is 120, then find the number of terms and the common difference.

Answer: ,

21. Find the sum: (i)

(ii) upto n terms

(iii) to 11 terms.

Answer: (i) (ii) (iii)

22. Which term of the AP: will be ? Find the sum of this AP upto the term .

Answer: 16th term; –632

23. If , show that form an AP. Also find S20 .

Answer:

24. In an AP, if , find the AP.

Answer:

25. In an AP, if and find the value of k.

Answer:

Developed by: