NCERT Mathematics Class 10 Exemplar Ch 6 Triangles Part 1

Get top class preparation for IMO-Level-2 right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 197K)

EXERCISE 6.1

1. In Fig. 6.2, and Then,

∠∴BAC = 90° and AD ⊥ BC

∠∴BAC = 90° and AD ⊥ BC

Loading Image

(A) (B)

(C) (D)

Answer: C

2. The lengths of the diagonals of a rhombus are and . Then, the length of the side of the rhombus is

(A) (B)

(C) (D)

Answer: B

3. If and is not similar to , then which of the following is not true?

(A) (B)

(C) (D)

Answer: C

4. If in two triangles ABC and PQR, , then

(A) (B)

(C) (D)

Answer: A

5. In Fig.6.3, two line segments AC and BD intersect each other at the point P such that , , , , and . Then, ∠ PBA is equal to

Two line segments AC and BD at the point P

Two Line Segments AC and BD at the Point P

Loading Image

(A) 50° (B) 30°

(C) 60° (D) 100°

Answer: D

6. If in two triangles DEF and PQR, and , then which of the following is not true?

(A) (B)

(C) (D)

Answer: B

7. In triangles ABC and DEF, , and . Then, the two triangles are

(A) congruent but not similar (B) similar but not congruent

(C) neither congruent nor similar (D) congruent as well as similar

Answer: B

8. It is given that , with , Then, is equal to

(A) 9 (B) 3 (C) (D)

Answer: A