NCERT Mathematics Class 10 Exemplar Ch 6 Triangles Part 3

Get top class preparation for IMO-Level-2 right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 154K)

EXERCISE 6.2

1. Is the triangle with sides 25 cm, 5 cm and 24 cm a right triangle? Give reasons for your answer.

Answer: No

2. It is given that . Is it true to say that and ? Why?

Answer: No

3. A and B are respectively the points on the sides PQ and PR of a triangle PQR 64 EXEMPLAR PROBLEMS such that , , and . Is ABΠ QR? Give reasons for your answer.

Answer: Yes

4. In Fig 6.4, BD and CE intersect each other at the point P. Is Δ PBC ~ ΔPDE? Why?

BD and CE intersect each other at the point P

BD and CE Intersect Each Other at the Point P

Answer: Yes

5 . In triangles PQR and MST, , , and . Is ? Why?

Answer: No

6. Is the following statement true? Why? “Two quadrilaterals are similar, if their corresponding angles are equal”.

Answer: No

7. Two sides and the perimeter of one triangle are respectively three times the corresponding sides and the perimeter of the other triangle. Are the two triangles similar? Why?

Answer: Yes

8. If in two right triangles, one of the acute angles of one triangle is equal to an acute angle of the other triangle, can you say that the two triangles will be similar? Why?

Answer: Yes

9. The ratio of the corresponding altitudes of two similar triangles is 3/5 . Is it correct to say that ratio of their areas is 6/5 ? Why?

Answer: No

10. D is a point on side QR of ΔPQR such that . Will it be correct to say that ? Why?

Answer: No

11. In Fig. 6.5, if , then is it true that ? Why?

Answer: Yes

12. Is it true to say that if in two triangles, an angle of one triangle is equal to an angle of another triangle and two sides of one triangle are proportional to the two sides of the other triangle, then the triangles are similar? Give reasons for your answer.

Answer: No

Developed by: