NCERT Mathematics Class 10 Exemplar Ch 7 Coordinate Geometry Part 1

Glide to success with Doorsteptutor material for IAS : Get detailed illustrated notes covering entire syllabus: point-by-point for high retention.

Download PDF of This Page (Size: 104K)

EXERCISE 7.1

1. The distance of the point from the is

(A) 2 (B) 3 (C) 1 (D) 5

Answer: B

2. The distance between the points and is

(A) 6 (B) 8 (C) 4 (D) 2

Answer: B

3. The distance of the point from the origin is

(A) 8 (B) 2 (C) 10 (D) 6

Answer: C

4. The distance between the points and is

(A) 5 (B) 5 (C) 2 (D) 10

Answer: B

5. AOBC is a rectangle whose three vertices are vertices , and . The length of its diagonal is

(A) 5 (B) 3

(C) (D) 4

Answer: C

6. The perimeter of a triangle with vertices , and is

(A) 5 (B) 12 (C) 11 (D)

Answer: B

7. The area of a triangle with vertices , and is

(A) 14 (B) 28 (C) 8 (D) 6

Answer: C

8. The points are the vertices of a

(A) Right triangle (B) Isosceles triangle

(C) Equilateral triangle (D) Scalene triangle

Answer: B

9. The point which divides the line segment joining the points and in ratio internally lies in the

(A) I quadrant (B) II quadrant

(C) III quadrant (D) IV quadrant

Answer: D

10. The point which lies on the perpendicular bisector of the line segment joining the points and is

(A) (B) (C) (D)

Answer: A

Developed by: