NCERT Mathematics Class 10 Exemplar Ch 7 Coordinate Geometry Part 2 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Glide to success with Doorsteptutor material for IMO-Level-2 Class-10: Get full length tests using official NTA interface: all topics with exact weightage, real exam experience, detailed analytics, comparison and rankings, & questions with full solutions, fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

11. The fourth vertex D of a parallelogram ABCD whose three vertices are , and is

(A) (B) (C) (D)

Answer: B

12. If the point lies on the line segment joining points and , then

(A) (B) (C) (D)

Answer: D

13. If P , 4 3 a is the mid-point of the line segment joining the points and , then the value of a is

(A) – 4 (B) – 12 (C) 12 (D) – 6

Answer: B

14. The perpendicular bisector of the line segment joining the points and cuts the y-axis at

(A) (B) (C) (D)

Answer: A

15. The coordinates of the point which is equidistant from the three vertices of the Δ AOB as shown in the Fig. 7.1 is

(A) (B) (C) (D)

The Coordinates of the Point Δ AOB

Answer: A

16. A circle drawn with origin as the centre passes through . The point which does not lie in the interior of the circle is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: D

17. A line intersects the y-axis and x-axis at the points P and Q, respectively. If is the mid-point of PQ, then the coordinates of P and Q are, respectively

(A) and (B) and

(C) and (D) and

Answer: D

18. The area of a triangle with vertices , and is

(A) (B)

(C) (D)

Answer: B

19. If the distance between the points and is 5, then the value of p is

(A) 4 only (B) (C) only (D) 0

Answer: B

20. If the points , O and are collinear, then

(A) (B) (C) (D)

Answer: C