NCERT Mathematics Class 10 Exemplar Ch 7 Coordinate Geometry Part 3

Glide to success with Doorsteptutor material for IMO-Level-2 Class-7: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 110K)

EXERCISE 7.2

1. Δ ABC with vertices , and is similar to Δ DEF with vertices and .

Answer: True. Because all three sides of both triangles are proportional.

2. Point lies on the line segment joining the points and .

Answer: True. The three points lie on the line .

3. The points , and are collinear.

Answer: False, since two points lie on the y – axis and one point lies in quadrant I.

4. Point is the point of intersection of y–axis and perpendicular bisector of line segment joining the points and .

Answer: False. and , i.e., PA PB.

5. Points , and cannot be the vertices of a triangle.

Answer: True, since ar .

6. Points , and are the vertices of a parallelogram.

Answer: False, since the diagonals do not bisect each other.

7. A circle has its centre at the origin and a point lies on it. The point lies outside the circle.

Answer: True, radius of the circle = 5 and

8. The point lies on the perpendicular bisector of line segment joining the points and .

Answer: False, since AP AQ

9. Point is one of the two points of trisection of the line segment joining the points and

Answer: True, since P divides AB in the ratio

10. Points , and are collinear such that .

Answer: True, since B divides AC in the ratio

11. The point lies on a circle of radius 6 and centre .

Answer: False, since , P will lie inside the circle.

12. The points , and in that order form a rectangle.

Answer: True, Mid-points of both the diagonals are the same and the diagonals are of equal length.

Developed by: