NCERT Mathematics Class 10 Exemplar Ch 8 Introduction to Trigonometry and Its Applications Part 1

Glide to success with Doorsteptutor material for IMO-Level-2 Class-10: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 121K)

EXERCISE 8.1

1. If cos , then the value of tan A is

(A) (B) (C) (D)

Answer: B

2. If sin , then the value of cot A is

(A) (B) (C) (D)

Answer: A

3. The value of the expression [] is

(A) – 1 (B) 0 (C) 1 (D)

Answer: B

4. Given that sin , then cos θ is equal to

(A) (B) (C) (D)

Answer: C

5. If , then can be reduced to

(A) (B) (C) (D)

Answer: B

6. The value of is

(A) 0(B) 1 (C) 2 (D)

Answer: B

7. If d then the value of tan5α is

(A) (B) (C) 1 (D) 0

Answer: C

8. If ΔABC is right angled at C, then the value of is

(A) 0 (B) 1 (C) (D)

Answer: A

9. If hen the value of the expression

(A) 1 (B) (C) 2 (D) 3

Answer: A

10. Given that d then the value of is

(A) (B) (C) (D)

Answer: D

11. The value of the expression is

(A) 3(B) 2 (C) 1 (D) 0

Answer: B

12. If , then ( is equal to

(A) (B) (C) (D)

Answer: C

13. If , then the value of is

(A) 1 (B) (C) (D)

Answer: C

14. is equal to

(A) (B) 0 (C) (D) 1

Answer: B

15. A pole 6 m high casts a shadow long on the ground, then the Sun’s elevation is

(A) (B) (C) (D)

Answer: A