NCERT Class 11-Math's: Chapter –12 Introduction to Three Dimensional Geometry Part 10

Get unlimited access to the best preparation resource for IMO : fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 124K)

Objective Type Questions

Choose the Correct Answer from the Given Four Options Indicated Against Each of the Exercises from 22 (M.C.Q.)

Question 22:

The distance of point from the plane is

(A) 3 units

(B) 4 units

(C) 5 units

(D) 550

Answer: (A)

Question 23:

What is the length of foot of perpendicular drawn from the point on y-axis

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

Answer: (B)

Question 24:

Distance of the point from the origin is

(A)

(B) 3

(C) 4

(D) 5

Answer: (A)

Question 25:

If the distance between the points and is , then the value of a is

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

Answer: (B)

Question 26:

axis is the intersection of two planes

(A) and

(B) and

(C) and

(D) None of these

Answer: (A)

Question 27:

Equation of axis is considered as

(A) x = 0, y = 0

(B) y = 0, z = 0

(C) z = 0, x = 0

(D) None of these

Answer: (B)

Question 28:

The point lies in the

(A) First octant

(B) Seventh octant

(C) Second octant

(D) Eighth octant

Answer: (B)

Question 29:

A plane is parallel to plane so it is perpendicular to:

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

Answer: (A)

Question 30:

The locus of a point for which , is

(A) Equation of x-axis

(B) Equation of y-axis

(C) Equation at z-axis

(D) None of these

Answer: (A)

Question 31:

The locus of a point for which is

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

Answer: (B)

Developed by: