NCERT Class 11-Math's: Chapter –12 Introduction to Three Dimensional Geometry Part 11

Get unlimited access to the best preparation resource for CBSE/Class-12 Business-Studies: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 118K)

Question 32:

If a parallelopiped is formed by planes drawn through the points and parallel to the coordinate planes, then the length of diagonal of the parallelopiped is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

Question 33:

L is the foot of the perpendicular drawn from a point on the plane. The coordinates of point L are

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

Answer: (D)

Question 34:

L is the foot of the perpendicular drawn from a point on x-axis. The coordinates of L are

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

Answer: (A)

Fill in the Blanks in Exercises from 35 to 49

Question 35:

The three axes OX, OY, OZ determine ________ .

Answer:

Three coordinates planes

Question 36:

The three planes determine a rectangular parallelopiped which has ________ of rectangular faces.

Answer:

Three pairs

Question 37:

The coordinates of a point are the perpendicular distance from the ________ on the respectives axes.

Answer:

Given Point

Question 38:

The three coordinate planes divide the space into ________ parts.

Answer:

Eight

Question 39:

If a point P lies in plane, then the coordinates of a point on plane is of the form ________.

Answer:

Question 40:

The equation of plane is ________.

Answer:

Question 41:

If the point P lies on z-axis, then coordinates of are of the form ________.

Answer:

Question 42:

The equation of axis, are ________.

Answer:

Developed by: