NCERT Class 11-Math's: Exemplar Chapter –15 Statistics Part 12

Get top class preparation for IMO Class-11 right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 125K)

Question 27:

Following are the marks obtained by 9 students in a mathematics test:

The mean deviation from the median is:

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (C)

Question 28:

The standard deviation of the data is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

Question 29:

Let be n observations and be their arithmetic mean. The formula for the standard deviation is given by

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (C)

Question 30:

The mean of observations is and their standard deviation is . The sum of all squares of all the observations is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (C)

Question 31:

Let be the observations with mean m and standard deviation s. The standard deviation of the observations is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

Question 32:

Let be the observations with mean m and standard deviation s. The standard deviation of the observations is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (C)

Question 33:

Let be observations. Let for , where and are constants. If the mean of s is and their standard deviation is , the mean of is and standard deviation of s is , the values of and should be

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

Question 34:

Standard deviations for first natural numbers is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (D)

Question 35:

Consider the numbers . If is added to each number, the variance of the numbers so obtained is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (D)

Developed by: