NCERT Class 11-Math՚S: Exemplar Chapter – 15 Statistics Part 13 (For CBSE, ICSE, IAS, NET, NRA 2022)

Get top class preparation for NSO Class-11 right from your home: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Question 36:

Consider the first positive integers. If we multiply each number by and then add to each number, the variance of the numbers so obtained is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

Question 37:

The following information relates to a sample of size : The variance is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (D)

Question 38:

Coefficient of variation of two distributions are and , and their arithmetic means are and respectively. Difference of their standard deviation is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

Question 39:

The standard deviation of some temperature data in is . If the data were converted into , the variance would be

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (A)

Fill in the Blanks in Exercises from 40 to 46

Question 40:

Coefficient of variation

Answer:

Question 41:

If is the mean of n values of , then is always equal to ________. If has any value other than , then

Answer:

Question 42:

If the variance of a data is , then the standard deviation of the data is ________.

Answer:

Question 43:

The standard deviation of a data is ________ of any change in origin, but is ________ on the change of scale.

Answer:

Independent

Question 44:

The sum of the squares of the deviations of the values of the variable is ________ when taken about their arithmetic mean.

Answer:

Minimum

Question 45:

The mean deviation of the data is ________ when measured from the median.

Answer:

Least

Question 46:

The standard deviation is ________ to the mean deviation taken from the arithmetic mean.

Answer:

Greater than or equal