NCERT Class 11-Math's: Exemplar Chapter –16 Probability Part 10

Glide to success with Doorsteptutor material for IMO Class-11: fully solved questions with step-by-step explanation- practice your way to success.

Download PDF of This Page (Size: 114K)

Question 23:

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

Answer: (A)

Question 24:

If for any two events A and B, then

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

Answer: (A)

Question 25:

boys and girls sit in a row at random. The probability that all the girls sit together is

(A)

(B)

(C)

(D) None of these

Answer: (C)

Question 26:

A single letter is selected at random from the word ‘PROBABILITY’. The probability that it is a vowel is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (B)

Question 27:

If the probabilities for A to fail in an examination is and that for B is , then the probability that either A or B fails is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (C)

Question 28:

The probability that at least one of the events A and B occurs is 0.6. If A and B occur simultaneously with probability , then is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (C)

Question 29:

If M and N are any two events, the probability that at least one of them occurs is

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (B)

State Whether the Statements Are True or False in Each of the Exercises 30 to 36

Question 30:

The probability that a person visiting a zoo will see the giraffe is , the probability that he will see the bears is and the probability that he will see both is .

Answer: False

Question 31:

The probability that a student will pass his examination is , the probability of the student getting a compartment is , and the probability that the student will either pass or get compartment is .

Answer: False

Question 32:

The probabilities that a typist will make or more mistakes in typing a report are, respectively, .

Answer: False

Developed by: